Tkaaskot

't Kaaskot

Spinnen en weven

Spinnen

Hou je van wol en alles wat van wol gemaakt is?

Dan is spinnen iets voor jou. Bij het spinnen maak je van een schapenvacht en/of alpacavacht de zachtste en fijnste woldraad. Je kan bij de heemkring ’t Kaaskot twee maal per maand komen spinnen op zaterdagvoormiddag. Ervaren spinsters helpen je bij het aanleren van de juiste techniek. Beginners kunnen tijdelijk een spinnewiel lenen van de heemkring. Werk je liever met kleurrijke draad? Dan kan je al je creativiteit kwijt bij het weven. 

Weven

Weven is één van de oudste handwerktechnieken om een lap stof te maken. Door draden verticaal te spannen en hier horizontale draden afwisselend overheen en onderdoor te halen, weef je een lap. De lengte en breedte kun je veranderen door meer of minder draden te gebruiken.

Je kan met allerlei materialen weven: wol, katoen, zijde, linnen, hennep, synthetische garens. Met zelfgesponnen wol kan je mooi weefwerk maken.

Je kan weven op een weefraam, op een weefgetouw of met kaartjes. Op de foto zie je kaartweven met kaarten met vier openingen waar draden, al dan niet gekleurd, doorgehaald worden. Bij voor- en achteruit draaien van de kaarten maken we een motief.

Wil je leren weven, dan ben je welkom bij onze heemkring.